Hame / Skirt

Vaatteista ensimmäisenä opeteltiin hameen valmistusta. Teimme kolme harjoitushametta ennen kuin aloimme suunnitella hametta joko itselle tai asiakkaalle. Hameharjoituksissa käytiin eri tapoja valmistaa vyötärö, vetoketjuhalkio, helma, jne. Kaikista kivointa oli huomata, että vetoketju (varsinkin piilovetoketju!) on oikeasti helppo ommella ihan siististi. En ollut ennen yhtään osannut ommella vetoketjuja, koska en ollut tajunnut, että erilaisia paininjalkoja on olemassa ihan hyvästä syystä...

Harjoitushameet sekä 1/2-koon nukelle tehty kuositteluharjoitus

Harjoiteltiin myös ensimmäistä kertaa mittojenottoa. Ne jotka tekivät itselleen hameen ottivat joltain luokkakaverilta mitat. Jännitti hirveästi ensimmäisellä kerralla(kin), mutta ehkä siihen jossain vaiheessa tottuu.

Ei vielä näytä hameen kaavalta.

Ennen hameen kuosittelua piirrettiin peruskaava ja tehtiin siitä proto. Peruskaavassa ei ollut mitään erityisen vaikeaa, muotolaskokset vain menivät muutaman kerran väärään kohtaan. Proto kuitenkin onnistui hyvin ja oli sopiva.


Hameen mallista oli muutama idea. Lopulliseen malliin päädyin, koska minulla oli myös ennestään siihen sopivaa kangasta, jolle ei enää ollut muuta käyttöä. Ajattelin myös, että kangasta olisi runsaasti (ei ollut).

Enimmäkseen suunnitelmissa oli laskoshameita, joiden kanssa pidetään alushametta.

Lopullinen malli, laskelmia ja poikkileikkauskuvien hahmotusta

Siinä vaiheessa kun olin mitannut alushameen helman leveyden, ja aloin laskeskella minkä kokoisia laskospaloista tulisi, tajusin, että kangasta onkin liian vähän. Koko hameen oli alun perin tarkoitus tulla samasta kankaasta, mutta sitä ei olisi ollut tarpeeksi edes isompiin paloihin. Ei kun vain laskoksia kaventamaan ja kangasta laskosvaroihin ostamaan!
(Enkä kyllä kaventanut yhtään sen enempää kuin oli pakko; monta palaa oli laitettava niin vieri viereen, ettei niihin jäänyt alas sivuille kuin puolen sentin saumavarat.)

Kaavat protoa varten. Huomatkaa kulmikkuus ja suora helma.


Protosta näki, että se olisi voinut olla leveähelmaisempi, sillä laskokset tahtoivat vähän aueta alushameen kanssa. Ei kuitenkaan näyttänyt pahalta.

Tykkäsin protosta sen verran, että yritin vielä jälkeenpäin huolitella sen saumoja. Helmaa huolitellessa aloin pähkäillä, miten se kuuluisi tehdä, kun laskosten saumavarat eivät mitenkään asettuneet nätisti. Päädyimme siihen, että helma pitää kääntää ensin ja vasta sitten ommella palat yhteen.

Kun olin protoa tehdessä kiinnittänyt vyötärönauhaa, huomasin, että laskosten liittymäkohtiin muodostui kulma. Vyötärönauhaa oli siksi vaikea ommella, ja muokkasin vielä kaavoja pyöristämällä niitä.

Lopulliset kaavat

Hameen taso- ja poikkileikkauskuvat:

Hameen työjärjestys:

1. Kiinnitetään tukikangas vyötärökaitaleeseen.
2. Huolitellaan vyötärökaitaleen toinen pitkä sivu ja helma (yksitellen paloista).
3. Taitetaan vyötärökaitale pituussuunnassa ja silitetään.
4. Pikeerataan helma käsin aitapistoilla (yksitellen paloista). (B-B)
5. Silitetään helma.
6. Ommellaan sivuhalkio. (C-C)
7. Ommellaan palat yhteen ja huolitellaan saumat. (A-A)
8. Tikataan huolittelusta jääneet langat saumavaraan.
9. Silitetään laskokset.
10. Tikataan ripustimet paikoilleen ja laskokset ylhäältä.
11. Ommellaan vyötärökaitaleen huolittelematon sivu oikeat puolet vastakkain miehustaan. (D-D)
12. Ommellaan vyötärökaitaleen molemmat päät oikeat puolet vastakkain pituussuunnassa taitettuna.
13. Tikataan vyötärökaitaleen huoliteltu sivu miehustan nurjalle puolelle.
14. Valmistetaan napinläpi ja kiinnitetään nappi.
15. Silitetään hame.

Tukikangaskokeiluja

Helman pikeerausta käsin, kaikki 16 palaa yksitellen.

Olen tottunut ompelemaan käsin, mutta helman valmistus oli silti todella puuduttavaa. Siihen meni melkein kaksi kokonaista koulupäivää. En ole hyvä toistamaan jotain niin hidasta puuhaa.

Jotenkin tavarat aina levittäytyy.

Sivuhalkio

Napin alapuolelle ei tullut vetoketjua vaan pelkkä halkio, jonka halusin tehdä mahdollisimman pieneksi, ettei se näkyisi. Menin kuitenkin tekemään siitä sen verran pienen, ettei hame enää ollut mahtua alakautta päälle.

Hups...

Ommel siis ratkesi, ja kankaaseenkin tuli pieni reikä. Yritin parhaani mukaan korjata sitä.

Valmis!

Ehkä kukaan ei huomaa...

Huomasin, että myös vyötärönauhalle oli ilmestynyt pieni reikä. En tiedä auttaako se, mutta käsinompelin muutaman piston reiän päälle.

Vyötärönauhasta tuli mielestäni ehkä liian pitkä. Nappi ei myöskään asetu tarpeeksi lähelle reunaa, minkä takia ylimääräinen osa ei pysy litteänä.

Ilman alushametta


Kaavojen pienentämisen takia laskokset vähän aukeavat (varsinkin sivusta). Nämä kuvat otettiin kyllä kun hameen silittämisestä oli jo kulunut aikaa.

Hameen tekemisestä opin ainakin, miten laskoshameet kaavoitetaan, ja että niissä helma pitää valmistaa ensin.

Jos vain olisi rahaa (ja ylimääräistä aikaa), niin tekisin myös aikaisempien luonnosten sinivalkoisen hameen. Mutta sen helmaa en ompelisi käsin.

Comments

Popular posts from this blog

Kätevä&Tekevä 2018