Housut / Pants

Housujen opiskelu alkoi harjoitusshortseilla.

Asiakastakin/-jakun kanssa samaan aikaan työn alla oli myös housut. Mukavan stressitöntä tekemistä asiakastyöhön verrattuna.



Peruskaavat piirretty


Tein peruskaavasta proton ja sovitin sen.

Sovitusmuutokset tehty peruskaavoihin

Olin aikaisemmin tehnyt neulehousujen kaavat, joten housujen piirtäminen ei ollut ihan täysin uutta, vaikkakin se erosi joustavien housujen kaavoittamisesta. Peruskaavoihin tuli jonkin verran muutoksia. Tein varmuuden vuoksi vielä yhden proton.

Rundschau 9/2017

Aikaisemmin, kun vielä mietin paidan mallia, selasin koululla olevia Rundschau-lehtiä. En oikein löytänyt niistä mieleistäni paitaa, mutta löysin mielenkiintoisia housuja. 9/2017-numerossa oli jonkinlainen armeijateema, ja sen mukaisesti kuositeluohjeet "culottes"-housuihin. Niissä oli laskokset, niin kuin kaikissa aiemmissakin itselleni tekemissä töissä. Päätin tehdä nämä housut.

Lehden housut


Housujen kuosittelu

Minusta katsottuna oikea lahje neulattu.

Tein kuosittelustakin proton. Housut kapenivat sivusta.

Armeija-aiheen takia Suomi-leijona. Harmi ettei löytynyt kolmea samanlaista nappia.

Tykkään metallisista napeista ja olin käynyt ostamassa sellaisia Patinasta. Ajattelin tehdä joko harmaat tai siniset housut, ja kävin Eurokankaassa monien nappien kanssa mallaamassa, sopisivatko mitkään niistä jonkin kankaan kanssa yhteen. Päädyin 100% puuvillaa olevaan sinertävän harmaaseen toimikaskankaaseen.

Leikkaussuunnitelma

Lahkeensuihin halusin halkiot, mutta en ollut piirtänyt halkiovaraa kaavoihin. Ne oli helppo piirtää suoraan kankaalle ennen leikkaamista. Ne oli myös helppo leikata ajatuksissaan pois.

:(

Halkiovara piti siis tehdä erillisestä palasesta. Tämän takia tuli vähän muutoksia poikkileikkauskuviin.



Tukikangaskokeiluja. Mustat näkyi oikealla puolella tummina läiskinä. Jostain syystä menin valitsemaan neulospohjaisen tukikankaan... En tiedä miksi. Kai se oli ainoa tarpeeksi ohut.

Tikkauslankavaihtoehtoja. Päädyin keskimmäiseen.

Päätin tehdä housuihin tikkauksia, että leikkaussaumat erottuisivat paremmin. Kokeilin eri sävyisiä ja paksuisia lankoja.

Ensimmäisen sovituksen jälkeen

Sovitin housut. Sisäsaumasta kavennettiin vielä, jolloin myös haarasauma lyheni. Ompelin sisäsauman vielä kerran pitkällä tikillä, niin että toinen sauma oli suora ja toinen kaareva. Kaareva näytti sovituksessa paremmalta, joten tein sen perusteella sovitusmuutokset. Sitten sainkin purkaa sisä- ja haarasauman, että pääsin tikkaamaan sivusauman.

Vetoketjuhalkion valmistus

Saumavarojen verran jäi puuttumaan.

Lahkeensuihin päästyäni tajusin, että olin leikannut niitä varten väärän kokoiset kaitaleet. Onneksi oli kangasta, mistä leikata uudet.

Pelottava kone

Viimeisenä oli enää napit. Olin kokeillut tätä napinläpikonetta ennen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun tein vaatturinnapinläven oikeaan työhön.

Siihen hän katkesi, eikä olisi edes ollut montaa senttiä jäljellä.

Housujen kanssa oli ilmennyt yksi ärsyttävä ongelma. Paksu tikkauslanka katkesi nimittäin välillä kesken ompelun. Vaihdoin paksumpaan neulaankin, mutta se ei paljoa auttanut. Välillä tuli hyppytikkejäkin.

Hyppytikki


Vyötärökaitaleen nurjapuoli ennen ja jälkeen. Pääsin pitkästä aikaa ompelemaan käsin.

Ennen
Jälkeen

En uskaltanut leikata näitä lankamyttyjä pois, mutta ompelin ne kiinni, etteivät ne ainakaan tartu mihinkään. Ei ne tietenkään näytä hyvältä, mutta eihän ne housujen sisältä minnekään näy.


Vetoketjua ommellessa olin mennyt katkaisemaan neulan. Tiesin kyllä varoa ketjun metalliosaa, mutta jotenkin silti onnistuin osumaan siihen. Kankaaseen tuli siitä pieni reikä, jonka yritin parhaani mukaan korjata, vaikka se kyllä jäi näkyviin.


Tässä vielä joitain kuvia valmiista housuista.

Viistotasku

Yhden kaitaleen napinläpitaskut

Napinläpitasku housujen sisältä



Pettymyksen napinlävet ja halkiot.

Olen ihan tyytyväinen housuihin. Harmittaa, että sain taas tehtyä reikiä niin kuin hameessa, ja että tikkauksen jälki oli välillä rumaa (ei tietenkään omasta syystäni). Yksi asia, missä en vielä suoriudu hyvin, on napinläpien sijainnin määrittäminen... Jotenkin onnistuin saamaan ne liian kauas reunasta kuten hameessakin. Pystyn kuitenkin mielestäni loppujen lopuksi tekemään ihan siistiä jälkeä.

En oikein ollut aiemmin tehnyt töitä, joissa olisi näin paljon tikkauksia. Niitä oli ihan kiva tehdä vaikeuksista huolimatta. Jos tekisin saman työn uudestaan, saattaisin valitä vähän eri värisen langan. Käyttämäni lanka ei erotu ihan niin paljon kuin haluasin.

Olin ehkä vähän laiska tämän työn kanssa. Sovituksissa housut kapenivat pariin kertaan, ja olisin oikeastaan halunnut lahkeensuista vielä kapeammat, mutta en vaan enää jaksanut tehdä muutoksia.

Comments

Popular posts from this blog

Hame / Skirt

Kätevä&Tekevä 2018